FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Zaloguj  Zarejestruj  
Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt - Strona główna forum   

Inne zwierzęta w potrzebie -> Do właścicieli oczka wodnego!!!

Wiesz o przypadku okrucieństwa wobec zwierząt, znasz zwierzaka w potrzebie.....

Moderatorzy: katya, nata

Do właścicieli oczka wodnego!!!

Postprzez jola » Cz gru 31, 2009 09:26

Trzy ozdobne karasie szukają domu...Wiem, że brzmi to śmiesznie ale poszukuję kogoś, kto posiada na swoim terenie oczko wodne i chciałby zaadoptować trzy niewielkie, około 10 cm karasie. Ryby aktualnie pływają w misce a ich obecni właściciele nie bardzo wiedzą, co z takim żywym prezentem zrobić, do akwarium się nie nadają, mogą żyć w zabezpieczonym oczku wodnym. Czy jest chętny(a) na takie ozdobne rybki?
Mój tel. 604 172 408
jola

Członek Fundacji

Postprzez nata » Cz gru 31, 2009 10:24

karasie zostaną odrobaczone, zaszczepione i wysterylizowane. nowy właściciel będzie zobowiązany do podpisania umowy adopcyjnej z fundacją. Kasiu, prosimy na główną xD
nata

Członek Fundacji

Postprzez katya » Cz gru 31, 2009 11:42

Jolu, ja też mam karasie (czyli inaczej mówiąc złote rybki) i żyją w akwarium od 4-5 lat Są już chyba większe niż 10 cm. Także da radę trzymać je w akwarium, chociaż tymczasowo. Tylko muszą mieć filtr wody z napowietrzaczem. A oczka wodnego proponuję szukać na wiosnę. Ja też chyba będę szukała czegoś dla moich.
Ewentualnie można je jeszcze wcisnąć gdzieś do sklepu zoologicznego, ale zazwyczaj w sklepie nie chcą bo to spore ryby a warte ok. 70gr :roll: no i po drugie, nie wiadomo co się z nimi wtedy stanie.
“Ofiarną i wytrwałą walkę z okrucieństwem wobec zwierząt uważam za walkę o godność, kulturę i wyższą cywilizację naszego społeczeństwa.” Maria Dąbrowska
katya

Członek Fundacji

Postprzez Tusia » Cz gru 31, 2009 12:29

katya napisał(a):Ewentualnie można je jeszcze wcisnąć gdzieś do sklepu zoologicznego

Nie no na to się nie zgadzam :wink: Nie oddajemy zwierzaków do zoologicznego :wink:

Ja mam oczko wodne ale zimą zamarza więc się nie nada :wink:
Tusia

5

Postprzez Ewelajna ;-) » Cz gru 31, 2009 12:29

Mam kolegę z ogromnym, przepięknym oczkiem wodnym. Ma wiele różnych ryb. Jego rodzice się na tym znają.
Zapytam czy byliby zainteresowani i czy karasie "dogadają się" z rybkami, które już są. Chyba nie wszystkie gatunki można ze sobą łączyć... a ja sama kompletnie się na tym nie znam.
Ewelajna ;-)

e-Wolontariusz

Postprzez Ewelajna ;-) » Cz gru 31, 2009 12:30

No i właśnie jeszcze kwestia zimy... nie wiem jak to teraz tam wygląda.
Ewelajna ;-)

e-Wolontariusz

Postprzez katya » Cz gru 31, 2009 12:45

Tusia napisał(a):
katya napisał(a):Ewentualnie można je jeszcze wcisnąć gdzieś do sklepu zoologicznego

Nie no na to się nie zgadzam :wink: Nie oddajemy zwierzaków do zoologicznego :wink:

Ja mam oczko wodne ale zimą zamarza więc się nie nada :wink:

Ja uważam, że lepiej oddać takie ryby do odpowiednich warunków (jeżeli oczywiście samemu nie da rady im stworzyć podobnych) w zoologicznym niż trzymać przez dłuższy czas w misce czy np. wypuścić do stawu - na takie pomysły też ludzie wpadają. Takie kolorowe rybki - dziwaki prawdopodobnie od razu zostałyby wyeliminowane przez inne.
Ewelajna, dowiedz się czy ten znajomy z oczkiem przyjąłby te ryby :) To byłoby najlepsze rozwiązanie.

To ja umawiam sterylizację :P
“Ofiarną i wytrwałą walkę z okrucieństwem wobec zwierząt uważam za walkę o godność, kulturę i wyższą cywilizację naszego społeczeństwa.” Maria Dąbrowska
katya

Członek Fundacji

Postprzez Ewelajna ;-) » So sty 02, 2010 18:26

Dzwoniłam do kolegi...
Oczko nie zamarza, bo są filtry, pompy itp. - woda w stałej cyrkulacji...
Rodzice mają też karasie ;-), więc pomijając ilość wiem już, że jest możliwe, żeby taki gatunek się u nich pojawił ;-)
W przeciągu góra dwóch dni mam dostać odpowiedź czy chcieliby przyjąć jeszcze 3 rybeczki ;-)
Ewelajna ;-)

e-Wolontariusz

Postprzez jola » So sty 02, 2010 18:29

Ewelinko, bardzo, bardzo Ci dziękuję ale wczoraj rybki znalazły już domek tzn. oczko wodne, do którego zostały wpuszczone. Jeszcze raz dzieki wielkie!!!
jola

Członek Fundacji

Postprzez Ewelajna ;-) » So sty 02, 2010 18:41

Aha. No to bardzo dobrze ;-) Spóźniłam się ;-)
No i oczywiście nie ma za co dziękować. Wykonałam tylko jeden telefon ;-)
Ewelajna ;-)

e-Wolontariusz

Postprzez Ewelajna ;-) » Śr sty 20, 2010 21:04

Aaaa... tak w ogóle, bo zapomniałam...
Państwo chcieli te rybeczki, więc jakby co jest na przyszłość jakieś koło ratunkowe, gdyby przypadkiem ponowie domu potrzebowały jakieś pływające stworzonka ;-)
Ewelajna ;-)

e-Wolontariusz

Powrót do Inne zwierzęta w potrzebie