FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Zaloguj  Zarejestruj  
Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt - Strona główna forum   

Wychowanie -> Jak wprowadzić psa do domu z kotem?

Masz problem ze swoim psiakiem? Na pytania odpowiada profesjonalista

Moderatorzy: katya, nata

Jak wprowadzić psa do domu z kotem?

Postprzez Agniesha » Wt sty 01, 2008 22:27

Mam 8 letniego kota, który nie miał do tej pory kontaktu z innymi zwierzętami. Jest typowo domowym kotem. Jednakże w schronisku wpadła nam w oko roczna suczka i chcemy ją przygarnąć.
Co zrobić aby oba zwierzaki się polubiły, albo chociaż tolerowały?
Agniesha
0

Postprzez nata » Śr sty 02, 2008 10:26

mam taki sam problem od pół roku, ale w odwortną stronę. podobno na pierwsze spotkanie kaganiec jest dobry, można wykorzystać fakt że sunia będzie pierwszy raz w Twoim domu. ale później trzeba obserwować, bo jak się zadomowi, to zacznie się zachowywać troszkę inaczej.
prawda jest taka, że powinny pokazać sobie swoje miejsce w szeregu, więc trochę się pogonić i posyczeć.
Nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
nata

Członek Fundacji

Postprzez Agniesha » Śr sty 02, 2008 16:56

mhm.. ale na początku dobrze ich od razu skonfrontować czy rozłożyć to w czasie?
Agniesha
0

Postprzez katya » Śr sty 02, 2008 18:05

Myślę, że można rozłożyć, najpierw niech wywęszą swoje zapachy.
Możesz też sprawdzić swojego kota spotykając go z jakimś łagodnym psem, może ktoś z rodziny czy znajomych takiego posiada i mógłby cię z nim odwiedzić? Jeśli kot będzie panicznie bał się psa, histerycznie syczał, prychał, drapał, czy uciekał w jak najgłębszy zakamarek, to radzę zrezygnować z adopcji suni.
“Ofiarną i wytrwałą walkę z okrucieństwem wobec zwierząt uważam za walkę o godność, kulturę i wyższą cywilizację naszego społeczeństwa.” Maria Dąbrowska
katya

Członek Fundacji

Postprzez ziomalek » N mar 06, 2011 20:23

u mnie na początku było ok i nagle zaczeły pojawiać się problemy najpier zaatakował pies i potem juz tego nie dało sie naprawić prosze o pomoc
ziomalek
0

Postprzez jacekop » Śr maja 04, 2011 19:51

najlepiej to nie faworyzować nowego domownika, poprostu równo traktować oba zwierzaki i powinno być dobrze
jacekop
0

Powrót do Wychowanie