FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Zaloguj  Zarejestruj  
Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt - Strona główna forum   

Wychowanie -> Mocno "łapie"

Masz problem ze swoim psiakiem? Na pytania odpowiada profesjonalista

Moderatorzy: katya, nata

Mocno "łapie"

Postprzez Pisakkk » Pn gru 24, 2007 14:59

Mam takie problem. Mój pies mam 5 miesięcy (bokser) i uwielbia się bawic. Problem jest taki ,że podczas zabawy mocno łapie czyli gryzie,a ma już swoje zęby! ,więc coraz mocniej boli. Nie reaguje na nic. Można krzyczec ile sie da i nic. Ignorowanie tez nie pomaga, nie wiem kompletnie jak mam tego oduczyc mojego psiaczka.
Pisakkk
0

Postprzez Tusia » Cz sty 31, 2008 14:05

Nie wiem czy już boksio nie gryzie ale jeśli tu jeszcze zajżysz to polecam taką metodę: Za każdym razem kiedy psiak za mocno gryzie odwracaj się i kończ bez słowa zabawę.Możesz też w chwili ugryzienia pisnąc z bólu.Tak się zachowują szczeniaki między sobą. Nie chcą się bawic z za mocno gryzącym rodzeństwem. I proponowała bym nie dawac psu piszczących zabawek, szczególnie taraz bo psy mają wrodzony mechanizm puszczania gdy inny pies w zabawie piśnie z bólu. A tego typu zabawki uczą że gryzienie ,,az do piśnięcia'' jest świetną zabawą. Na początku będzie dokazywac jeszcze bardziej żeby się z nim bawic ale nie można się złamac. Nie odzywac się do niego i nie krzyczec. Jeśli staje się naprawdę nieznośny i mocno szczypie to zamknąc go na chwilę w drugim pokoju. Zabawę można zacząc kiedy psiak się już całkiem uspokoi i będzie spokojnie czekał. I za każdym razem powtarzac tą lekcję. Wszyscy domownicy muszą tak samo postępowa. Jeśli Ty kończysz zabawę bo boksio podgryzał za mocno to wszyscy inni domownicy też na ten czas starają sie nie zwracac uwagi na psa. Krzykiem tylko zachęcasz go do dalszej zabawy i mocniejszego gryzienia Z czsem szczeniak zrozumie że gryzienie się nie opłaca bo oznacza koniec zabawy Powodzenia
Tusia

5

Powrót do Wychowanie