FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Zaloguj  Zarejestruj  
Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt - Strona główna forum   

Psy do adopcji -> Nasze niechciane psy

Tu znajdziesz psy fundacji i nie tylko, które poszukują nowych domów...

Moderatorzy: katya, nata

Nasze niechciane psy

Postprzez jola » So lut 03, 2007 16:28

Wiecie,ja się już wcale nie dziwię,że Ania jest załamana,że traci nadzieję na adopcję naszych tych najmniej chcianych psiaków.Znakomita większość z nas obserwuje sobie ten temat bezpiecznie,z domu,nie widząc bezpośrednio tego,co w schronisku się dzieje,łatwo nam wyłączyc internet i zająć się swoimi sprawami,nie myśląc o tamtych biedakach.Nie wiem dlaczego ludzie wybierając psy nie patrzą na pełne nadziei oczy,na mądre dojrzałe spojrzenie,na psią rozpacz wreszcie,szukają tylko pięknego,najchętniej rasowego,na pewno młodego i jeszcze ułożonego psiaka.A co z tymi pozostałymi?Dlaczego nikt ich nie chce?Dlatego,że mają już parę lat,że są brudne,niewyczesane,mają zaropiałe oczy,chorą skórę?A jak mają wyglądac inaczej skoro nikt o nie nie dba,nie pielęgnuje,nie okazuje miłości? Same tego nie zrobią,to pewne.Na dogomanii jest temat: metamorfozy,niewiarygodne,jak psy się zmieniają zaledwie po kilku dniach pobytu w domu,jak młodnieją,pięknieją,błyszczą im oczy,są pokazane zdjęcia psów w schronie i po wyjściu z niego,różnica jest kolosalna,aż się nie chce wierzyc,że to ten sam pies...Oskar,Maciek,Derbuś,Willa,Sara,Myszka,Misia,Sasza,Nela,Bary,te imiona powtarzają się na forum codziennie...I coś z tego wynika?Ich imiona pojawiają się też na innych forach,efekt taki sam...Co trzeba zrobić,żeby ludzie dostrzegli piękno naszych niechcianych,ujrzeli ich takimi,jakimi mogłyby kiedyś być,czystymi ,zadbanymi,zdrowymi i radosnymi psami.Ujrzeli i... zaadoptowali. Nasze psy zawsze będą kochać bezwarunkowo, a my...?
jola

Członek Fundacji

Postprzez Niewiasta_21 » N lut 04, 2007 14:40

Pięknie Jolu ujęłas tą całą prawde.Trzeba sie na chwile zatrzymac i pomyslec jak ten problem rozwiązac.
Ja to bym była za tym zeby zrobic akcje z psami do adopcji,taka w podobie jak ta akcja pod tesco.
Niewiasta_21

3

Postprzez Hania » N lut 04, 2007 16:28

Aniu to swietny pomysl. ale napewno trudny do zrealizowania. Moze by przy pomocy prasy dziennika oglosic, ze sa potrzeby dla tych opuszczonych, przestawic ich zdjecia wtedy wyjsc z nimi na tzw ulice. Po pewnym czasie, zeby ludzie mogli sie przygotowac.
Hania

4

Postprzez jola » N lut 04, 2007 17:19

Ja jestem cała za podobną akcją,zauważyłyście ,że wtedy pod tesco dołączyli się ludzie z TOnZ? Byli opiekunowie wirtualni ze schronu,wolontariusze,trochę nas było...Musimy wyść z psami na ulicę,pokazać je,wiem,że to trudne,chociażby wyjście z nimi ze schroniska będzie nie lada wyczynem ale inaczej nic nie załatwimy.A jeśli chodzi o ogłoszenia...Te,które widziałam nie były w prasie ale bardzo mi sie podobały...Pracuję dużo w terenie i ostatnio zdarzyło mi się trafić na plakaty z Derbisiem,widziałam je na Bałutach,bardzo zacny pomysł.Każdy z naszych psiaków powinien taki mieć! A wracając do akcji wyjścia z psami,jeden samochód do przewiezienia ich ze schroniska już mamy,drugi(Kaja ?) pewnie też,może jeszcze ktoś zmotoryzowany się zgłosi,wyznaczymy miejsce,radio Złote Przeboje chyba tez nie odmówi pomocy,nikomu z ulicy psów nie oddamy ale je pokażemy,żeby wszyscy zobaczyli,że to nie słowa tylko a żyjące,stęsknione za człowiekiem stworzenia.
Zróbmy to,pokażmy te zapomniane psy!
jola

Członek Fundacji

Postprzez katya » N lut 04, 2007 17:45

Tylko błagam Was, w marcu, bo tak znowu przegapię :(
“Ofiarną i wytrwałą walkę z okrucieństwem wobec zwierząt uważam za walkę o godność, kulturę i wyższą cywilizację naszego społeczeństwa.” Maria Dąbrowska
katya

Członek Fundacji

Postprzez ciapuś » N lut 04, 2007 18:23

ja chętnie się przyłącze :lol:
ciapuś

2

Postprzez elfik » N lut 04, 2007 20:02

Jak tylko bedziecie chcieli pomoc przylacze sie na pewno :)
elfik

2

Postprzez Saskia » N lut 04, 2007 21:42

To ja dołączę siebie i mój samochodzik :wink:
Saskia

2

Postprzez julka » Pn lut 05, 2007 00:31

ale kombinujecie - pomysł zacny, tylko nikt Wam nie da psów ze schroniska bez opieki ludzi ze schroniska (m.in. pielęgniarzy)

choć w sumie teraz to nie wiem, bo przecież jest nowa pani dyrektor, ale ona też chyba ma mieszane uczucia co do wolontariatu... :roll:

w każdym razie ja ze swojej strony wysyłam dziennikowi zdjęcia najbardziej potrzebujących ze schroniska z opisami w ramach tych fotek codziennych ze schroniska
dopiero od tego tygodnia, na razie umieścili 4 moje (m.in. Miśkę), oczywiście jest problem z tym, że to facet dostaje kasę za zdjęcia i to wielka ściema, że nie jego zdjęcia są w gazecie, ale pod jego nazwiskiem, ale mam nadzieję, że tak da radę dłużej pociągnąć
choć z drugiej strony nikt się nie pyta o Miśkę, czy Morusa - prędzej o śliczną 8 m-czną husky... niestety tak to bywa - młode, śliczne, najlepiej rasowe lub rasowopodobne... :(
julka

2

Postprzez jola » Pn lut 05, 2007 09:12

Kaja,Ewa,a co Wy cioteczki na to,możemy spróbować?Mamy przecież jeszcze do pomocy młodzież z federacji,pomyślcie!
jola

Członek Fundacji

Postprzez katya » Pn lut 05, 2007 10:55

No tak byłam ostatnio, jak dwoje młodych ludzi składało "zamówienie" na husky. Ciekawe czy coś wiedzą o rasie... Jak im to młode, śliczne zrobi rozpierdziel w mieszkaniu, to wróci szybciej niż poszło... :(
“Ofiarną i wytrwałą walkę z okrucieństwem wobec zwierząt uważam za walkę o godność, kulturę i wyższą cywilizację naszego społeczeństwa.” Maria Dąbrowska
katya

Członek Fundacji

Postprzez Aniak » Pn lut 05, 2007 22:39

Pomysł mi się podoba, ale ja troszkę w innej sprawie.
Na dogomanii podbijam psiaki i myślę, że nadal trzeba to robić. Zawsze jest
szansa, że ktoś wypatrzy choć kilka psinek. Swoim znajomym wysyłam linki, dzwonię, informuję choć zdaję sobie sprawę z tego z tego, że szanse są niewielkie. Po adopcji mojej suni zdążyłam zapsić wszystkich, którzy chcieli psiaka i "rynek" mam zajęty, ale przynajmniej parę bid ma domy.
Do czego zmierzam. Większość z was jest z Łodzi, a nie tak jak ja z okolic, czy ogólnie z województwa. Wiele osób z okolic nawet nie ma pojęcia, że schronisko w ogóle istnieje, a którzy wiedzą, nie maja pojęcia jak te psiaki wyglądają i jak są spragnione dotyku ludzkiej dłoni. Nie każdy ma komputer, a gazeta kupowana jest najchetniej taka, która ma program telewizyjny na cały tydzień (piątek, sobota). Ot, każdy sobie żyje w swoim zamkniętym świecie i nie chce mu się dupska ruszyć. Nie ma sprawy plakaty o waszej akcji mogę rozwiesić w moim mieście, ale co z tego jak za godzinę ich nie będzie? Sądzę, że dobrze by było gdyby psiakami do adopcji zajęła się choć trochę telewizja. Na prowincjach ludzie chętnie oglądają ŁWD. Tak sobie głośno myślę, że gdyby włączyć w pomoc psom telewizję efekty byłyby o wiele lepsze. Informacja o psach czekających na domki, widok takich psiaków poruszyłby niejedno serce, a i dotarłaby do większej rzeszy ludzi. Wiem, były takie wstawki czy programy, ale pamiętajmy, że ludzie także pracują i nie każdy je oglądał. Moim zdaniem było tego za mało.
Jestem tu nowa i nie chcę się wymądrzać. Po prostu taka nasunęła mi się myśl i postanowiłam się z nią podzielić. Jeśli po adopcji Balbinki sama znalazłam kilka osób , które zaadoptowały psa ( nie powiem byli nią zauroczeni) w takich Brzezinach , to myślę jak dotrzeć do szerszej grupy osób. To wszystko.
Aniak

2

Postprzez Aniak » Pn lut 05, 2007 22:42

Aniak napisał(a):Pomysł mi się podoba, ale ja troszkę w innej sprawie.
Na dogomanii podbijam psiaki i myślę, że nadal trzeba to robić. Zawsze jest
szansa, że ktoś wypatrzy choć kilka psinek. Swoim znajomym wysyłam linki, dzwonię, informuję choć zdaję sobie sprawę z tego z tego, że szanse są niewielkie. Po adopcji mojej suni zdążyłam zapsić wszystkich, którzy chcieli psiaka i "rynek" mam zajęty, ale przynajmniej parę bid ma domy.
Do czego zmierzam. Większość z was jest z Łodzi, a nie tak jak ja z okolic, czy ogólnie z województwa. Wiele osób z okolic nawet nie ma pojęcia, że schronisko w ogóle istnieje, a którzy wiedzą, nie maja pojęcia jak te psiaki wyglądają i jak są spragnione dotyku ludzkiej dłoni. Nie każdy ma komputer, a gazeta kupowana jest najchetniej taka, która ma program telewizyjny na cały tydzień (piątek, sobota). Ot, każdy sobie żyje w swoim zamkniętym świecie i nie chce mu się dupska ruszyć. Nie ma sprawy plakaty o waszej akcji mogę rozwiesić w moim mieście, ale co z tego jak za godzinę ich nie będzie? Sądzę, że dobrze by było gdyby psiakami do adopcji zajęła się choć trochę telewizja. Na prowincjach ludzie chętnie oglądają ŁWD. Tak sobie głośno myślę, że gdyby włączyć w pomoc psom telewizję efekty byłyby o wiele lepsze. Informacja o psach czekających na domki, widok takich psiaków poruszyłby niejedno serce, a i dotarłaby do większej rzeszy ludzi. Wiem, były takie wstawki czy programy, ale pamiętajmy, że ludzie także pracują i nie każdy je oglądał. Moim zdaniem było tego za mało.
Jestem tu nowa i nie chcę się wymądrzać. Po prostu taka nasunęła mi się myśl i postanowiłam się z nią podzielić. Jeśli po adopcji Balbinki sama znalazłam kilka osób , które zaadoptowały psa ( nie powiem byli nią zauroczeni) w takich Brzezinach , to myślę jak dotrzeć do szerszej grupy osób nie tylko z Łodzi. To wszystko.
Aniak

2

Postprzez Niewiasta_21 » Wt lut 06, 2007 09:42

Aniak bardzo dziekujemy za wszelkie pomysły i podsuwanie jakis koncepcji. Własnie cioteczki,a jakby taka akcje zorganiozowac w takich miejscowosciach np jak Brzeziny,Koluszki itp?
Co prawda trzeba by było to dokładniej przemyslec,ale zanim uda nam sie dotrzec do telewizji to mozna pomyslec nad czyms takim.
Co sadzicie o tym?

Wogóle to powinnysmy sie spotkac i jesli jakis pomysł przejdzie to zaczac sie za niego zabierac!
Niewiasta_21

3

Postprzez katya » Wt lut 06, 2007 12:09

Koluszki są koło mojej działki :D
katya

Członek Fundacji

Następna strona

Powrót do Psy do adopcji