FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Zaloguj  Zarejestruj  
Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt - Strona główna forum   

Wychowanie -> pomoc z psem...

Masz problem ze swoim psiakiem? Na pytania odpowiada profesjonalista

Moderatorzy: katya, nata

pomoc z psem...

Postprzez elfik » So maja 19, 2007 20:39

mam pytanko..
czy ktos moglby mi powiedziec czy pies ktory ma 10lat Owczarek Belgijski (od szczeniaka z nami w domu) da rade przyjac do domu sunie mniejsza w wieku 7-8latkach (ze schroniska)?
mam zamiar go jednak wczesniej wykastrowac..
Czy da sie to zrobic i przygarnac sunie do domu aby jej krzywdy nie zrobil? :(
14,04,2007
[*] Shumi ;( ;(
elfik

2

Postprzez iza26 » So maja 19, 2007 22:17

Ja mam taki przykład ,moja mama ma sukę stara kundelka jest wysoka i gruba ja mam od półtora roku prawie sznaucera miniaturkę tez sukę .Gdy ja przywiozłam to suka mamy dostała mleka w cyckach i była nawet opiekuńcza dla mojej :) ,myślałam ze będzie ok. bo mieszkamy 3 metry od siebie i nic im się nie będzie robić od jakiegoś czasu suka mamy dostaje szalu na widok mojego psa i strasznie ja gryzie jest moja wystraszona i tez robi ataki jak tamta przychodzi do mnie .Od miesiąca mojej mamy suka wzarjowala demoluje dom ,zrzuca obrus sika w domu po prostu koszmar ,i je jak by jej ktoś zabierał jest zapasiona i z domu nie chce wyjść pilnuje miski ???gdy zostają razem w domu to tak się gryzą ze z moja jest krucho bo jest mała bardzo :( . Teraz tez się zastanawiam jak bym chciała mieć jeszcze kiedyś drugiego psa co by było z tymi ??? Nawet nie myślę .Mam nadzieje ze w twojej sytuacji będzie inaczej trzymam kciuki :D
iza26

2

Postprzez julka » N maja 20, 2007 16:53

Ja myślę, że to przede wszystkim zależy od charakteru Twojego psa. Oczywiście samo jego zachowanie na spacerach wobec innych psów nie będzie świadczyło o tym, jak zachowa się w stosunku do nowego przybysza, ale na pewno będzie miało duże znaczenie.
Możesz zawsze poeksperymentować z zapoznaniem go z psem sąsiada, z przyprowadzeniem psa sąsiada do domu etc.

Wydaje mi się, że to, czy pies jest u Ciebie 2 czy 10 lat nie ma większego znaczenia - znam przypadki, gdy do 12 letniego psa wzięty był pies ze schroniska i ten 12letni był zachwycony i odwrotnie - stały rezydent zupełnie nie akceptował przybysza. To różnie bywa. Myślę, że dużo powie Ci obserwacja psa w kontaktach z innymi.

Z tego co słyszałam, bardzo rzadko zdarzają się przypadki beznadziejne - że nowy pies trafia do domu i nie ma możliwości, żeby się ze starym "dotarły" (czasem potrzeba przy tym sporej cierpliwości i dużo pracy, ale efekt końcowy jest ok).
julka

2

Postprzez chojrak » N maja 20, 2007 20:48

elfik nie da się w 100% określić, jak się sytuacja wyklaruje bez uprzedniego obejrzenia psów. Myślę że mogą się dogadywać. Jak już weźmiesz psa i pojawią sie jakieś problemy to pisz. Wiele będzie zależało od ciebie ;)
chojrak
0

Postprzez elfik » N maja 20, 2007 22:10

no a jak nie bedzie moj pies do niej zbyt mily po kastracji w domu? to odizolowac na pewien czas i spacery czeste razem im robic?
i powoli wprowadzac go do domu zeby zobaczyl ze nie zostanie oddalony?

Boshe ja nie mialam nigdy innego psa w domu.. dlatego sie tak pytam, boje sie troche jak moj zareaguje :( a bardzo chcialabym przygarnac sunie.. :(
14,04,2007
[*] Shumi ;( ;(
elfik

2

Postprzez Pauliśkaa » Cz sie 16, 2007 08:06

Wiesz uważam Ze nie powinnaś mieć problemów z tego względu iż Ty masz psa a chcesz wziąć sunię ;))
Nie ważny tutaj jest wiek zwierzaków a temperament.
Napisałaś jeszcze że chcesz psa wykastrować, uważam że tym bardziej nie powinnaś mieć problemów :)
Każdy przyjaciel zasługuje na miłość i poświecenie- Pies nim jest więc kochaj go bezwzględnie!
<33
Pauliśkaa

1

Powrót do Wychowanie