FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Zaloguj  Zarejestruj  
Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt - Strona główna forum   

Psy do adopcji -> Uwaga na PSY z fundacji.

Tu znajdziesz psy fundacji i nie tylko, które poszukują nowych domów...

Moderatorzy: katya, nata

Uwaga na PSY z fundacji.

Postprzez bomba » N mar 14, 2010 22:42

Ostatnio fundacja oddała małego psa do adopcji parę dni po znalezieniu go, nie sprawdzili jaki pies jest i oddali go do nowego domu. http://www.niechcianeizapomniane.org/cz ... &rodz=pies ten oto mały niepozorny piesek jest agresywny, pokazuje zęby przy każdym ruchu. Fundacja oddała go jako psa spokojnego i tylko raz wspomniano o tym ze może ugryźć jak się go za brzuch podniesie. Pies zaatakował nową właścicielkę POGRYZŁ ją. miała szczęście, że nie trafił na tętnice. Czy to jest okey, że oddają do adopcji psy, które nie są pewne?? Takie sie chyba usypia. A jakby pies trafil do domu gdzie jest małe dziecko???????? Co by było|??
bomba
0

Postprzez jola » Pn mar 15, 2010 00:43

Pani Aleksandro!
Odpowiadając na powyższy zarzut informuję, że pies wydany do adopcji przebywał w
hoteliku dla zwierząt,w którym właścicielka hotelu miała możliwość poznania jego charakteru i zachowania.
Na podstawie jej obserwacji uprzedzono osobę adoptującą Kolesia, że pies może zareagować nerwowo podczas podnoszenia go za brzuch, być może reakcja ta związana była z poprzednimi przykrymi doświadczeniami zwierzęcia. Nie wiem, w jakiej sytuacji doszło do pogryzienia, być może zostało to wywołane przez stres związany ze zmianą miejsca pobytu psiaka, nie chcę teraz dywagować na ten temat, nie mając istotnych wiadomości. Jest mi niezmiernie przykro, że doszło do takiej sytuacji, niepokoi mnie jednak fakt, że tak naprawdę nie zostałam poinformowana przez nową właścicielkę o jakichkolwiek problemach związanych z zachowaniem psa, o pogryzieniu dowiedziałam się dzisiaj o godz 22 od właścicielki hotelu, do której przywieziono psa. Jesli prawdą jest, że cyt "ten oto mały niepozorny piesek jest agresywny, pokazuje zęby przy każdym ruchu. " to dlaczego mimo wcześniejszych uzgodnień ze mną, że w razie jakichkolwiek problemów czy pytań proszę o kontakt, nikt ze mną się nie skontaktował? Nikt też nie poinformował mnie, że psiak przejawia jakiekolwiek formy agresji, gdybym miała takie informacje natychmiast skontaktowałabym właścicielkę psa z współpracującym z nami behawiorystą. Dlaczego zawieziono psa do hoteliku bez porozumienia ze mną, psiak powinien wrócić do fundacji, jest to zawarte w umowie adopcyjnej,którą właścicielka podpisała.
Przypomnę też, że to nikt inny, jak nowa właścicielka Kolesia nalegała na jak najszybszą adopcję telefonując do mnie i wysyłając maile(mam je zachowane) informujące o natychmiastowej gotowości do zabrania psa do siebie. Z rozmów z nią oraz z wypełnionej przez nią ankiety przedadopcyjnej wynikało, że w domu nie ma żadnego dziecka, te informacje zawsze sprawdzamy bardzo dokładnie,więc gdybanie co by było, nie ma tu żadnej podstawy.
Nieprzyjemnym zaskoczeniem dla mnie jest tez fakt podania mi przez nową właścicielkę Kolesia fałszywego numeru telefonu. Po uzyskaniu informacji od właścicielki hoteliku o pogryzieniu, usiłowałam telefonicznie skontaktować się z p. Beatą(osobą, która zaadoptowała psa), niestety, pod podanym numerem stwierdzono, że to pomyłka, że telefon nie należy do osoby o podanym nazwisku.
W związku z powyższym bardzo proszę osobę poszkodowaną w wyniku ugryzienia( nadal nie wiem, kogo pogryzł pies,właścicielce hoteliku powiedziano, że koleżankę) o skontaktowanie się ze mną i przekazanie mi wyniku obdukcji lekarskiej. Dokument ten jest mi potrzebny do udostępnienia go lekarzowi weterynarii, pod którego obserwacją będzie teraz pies. Poczynimy wszelkie działania umożliwiające wyjaśnienie tej bardzo przykrej sytuacji a pies zostanie poddany specjalistycznym badaniom behawioralnym.
jola

Członek Fundacji

Postprzez erks » Pn mar 15, 2010 01:41

temat zamykam - do czasu wyjaśnienia !
erks

1

Powrót do Psy do adopcji